If You Pay Peanuts, You’ll Get Monkeys

“If You Pay Peanuts, You’ll Get Monkeys” is een vaak gebruikte zin onder recruiters. Niet omdat het zo lekker klinkt, maar omdat het een waarheid is als een koe. In het Nederlands hebben we er niet direct een vergelijkbaar gezegde, maar “voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten” komt er dicht bij in de buurt. Hoewel de zin eigenlijk universeel toepasbaar is, past ‘ie het beste in de context van personeel.

De uitleg is simpel:”if you pay peanuts, you’ll get monkeys”, vrij vertaald: als je met noten betaald, krijg je apen. Met peanuts worden lage lonen bedoeld en met monkeys incompetente medewerkers. Met andere woorden: als je weinig betaald, kun je ook weinig verwachten. Of nog simpeler: je krijgt waarvoor je betaald.

Voor personeel geldt dit des te meer. Er zijn genoeg ondernemers die niet teveel wilden betalen voor personeel. Zeker wanneer het gaat om de eerste medewerkers. En eigenlijk is dat best logisch. Immers, het eerste personeelslid is een grote stap, al dan niet financieel. Daarnaast moet er een boel geregeld worden zoals verzekeringen en salarisadministratie, misschien zelfs wel een pensioen. “Een niet al te dure kracht” is dan vaak een eerste gedachte.

Maar ook in grotere ondernemingen is er een beleid van “mag niet teveel kosten” en wordt aangestuurd op een aanstelling onderin de salarisschaal (als die er al is). Natuurlijk zijn er CAO’s en salarisschalen. Maar ook daarbinnen is ruimte voor intepretatie. Maar vaak zijn ondernemers niet gebonden aan een CAO, laat staan dat er een mooi uitgedacht salarishuis is ontwikkeld.

Het is ook een stukje Nederlandse zuinigheid (of zelfs Calvinisme). We focussen ons nou eenmaal graag op de prijs/kosten van iets.  Ons advies: laat deze gedachte los!

Stel jezelf tijdens de sollicitatiegesprekken gewoon de vraag: is dit de persoon die we moeten hebben? Als dit een volmondige -JA- is, dan moet geld ondergeschikt zijn. Is er sprake van twijfel? Laat de kandidaat dan gewoon gaan, al is de druk nog zo groot. Doe geen concessies wanneer het gaat om personeel. Voordat je  het weet zit je met een stel (spreekwoordelijke) apen opgescheept…

Plaats een reactie